Silloinkin kun raha-asiat ovat ehtineet mennä solmuun, ei hanskoja tarvitse lyödä tiskiin.
Kun maksuja, kuten laskuja ja luottoja on jo ehtinyt mennä perintätoimiston perittäviksi, voi velkojiin ja perintötoimistoon ottaa yhteyttä ja neuvotella asioiden hoitamisesta.
Sovintojärjestelyt velkojan kanssa
Kun velallinen hakee sovintojärjestelyä, niin hänen maksukykynsä arvioidaan. Perusteena arvioinnille toimii yleensä lakisääteisen velkajärjestelyn periaatteet, silloinkin kun asiaa selvitellään ilman varsinaista velkajärjestelyä.
Lakisääteinen velkajärjestely
Silloin kun velallinen hakeutuu lakisääteisen velkajärjestelyn piiriin, on ennen hakemuksen jättämistä selvitettävä mahdollisuudet sovintoratkaisuun velkojien kanssa. Pieni- ja keskituloiset joutuvat usein ulosoton kautta maksamaan suuremman osuuden tuloistaan, kuten palkastaan, kuin sovintoratkaisussa velkojen lyhentämiseen maksettu määrä on.
Kun velka on ulosotossa, velallinen myös maksaa siitä koituvia kuluja koko velanmaksun ajan, jolloin maksuaika ja kulut siis kasvavat. Taloudellisesti edullisempi ratkaisu on siis sovintojärjestely velkojan kanssa.
Oman kunnan talous- ja velkaneuvonta
Yhteyttä kannattaa ottaa ajoissa oman kunnan talous- ja velkaneuvojaan, jonka palvelut ovat ilmaisia. Monet tahot vaativatkin yhteistyötä velkaneuvojan kanssa uusien järjestelyiden pohjaksi. Velkaneuvoja auttaa myös hahmottamaan tilannetta. Hän osaa neuvoa mikä on paras tapa ryhtyä purkamaan omia taloudellisia ongelmia ja millaisia mahdollisuuksia sinulla on saada vaikkapa Takuu-Säätiön takaus yhdistämisluottoon, jolla voidaan yhdistää useammat pienet luoton ja velat hallittavaksi kokonaisuudeksi.
Yhteyttä voi toki ottaa ihan missä vaiheessa tahansa, mutta kaupungista ja tilanteesta riippuen velkaneuvojalle voi olla jonoa.
kyllä varmaan joo velkojien kanssa saa sovittua , ennemmin on järkevämpi päästää kaikki ulosottoon kuin sopia ulosottomies vie osan loput jää elämiseen ja ulosotto antaa jopa maksuvapaata mitä velkojat ei anna